De Kruisweg. 'Een kruisweg', in het Latijn 'Via Crucis', is oorsponkelijk een traditionele voorbereiding op het Paasfeest. We kennen de kruisweg vast wel van de 14 afbeeldingen op de zijwanden van Katholieke kerken.14 voorstellingen, die ook wel 'staties' worden genoemd, nemen je denkbeeldig mee naar de lijdensweg van Jezus.
Een kruisweg zijn vaak 14 schilderijen, grafische voorstellingen of beeldhouwwerken. Artistiek gezien is het één kunstwerk, al bestaat dit werk dus uit losse onderdelen.
De kruisweg of 'Via Dolorosa' (dolorosa =lijden) is de lijdensweg van Jezus vanaf het paleis van Pontius Pilatus tot en met zijn graflegging.
De verschillende staties zetten je stil bij de belangrijkste gebeurtenissen op de kruisweg. Het woord 'statie' komt van het Latijnse 'statio' dat halteplaats betekent.
Wanneer je dus de kruisweg (in gedachten) meeloopt, houdt je dus 'halt' voor een belangrijk moment op de lijdensweg die onze Heer Jezus Christus heeft ondergaan.
Binnen de Rooms Katholieke kerk is het aantal staties van de kruisweg door Paus Clemens XII in 1740 vastgesteld op 14 staties.
Deze (vastgestelde) kruisweg start vanaf de veroordeling van Jezus voor het paleis van Pontius Pilatus. Dit zou nl. het moment zijn dat Jezus het fysieke kruis accepteert en ervoor kiest om dat kruis te dragen.
In deze vastgestelde kruisweg worden b.v de instelling van het avondmaal, de voetenzalving, Getsemane, het verraad door Judas, de dertig zilverlingen niet meegenomen.
Een andere insteek door een ander begin.
Onderweg op deze 'vastgestelde' route komen we staties tegen die we vanuit onze Protestante traditie zullen herkennen, maar ook een aantal die voor ons minder herkenbaar zijn.
Nergens in de bijbel wordt b.v specifiek genoemd dat Jezus drie keer gevallen zou zijn onder het kruis, terwijl dit in de kruisweg wel als zodanig is opgenomen. Wel weten we dat Simon van Cyrene Jezus heeft geholpen met het dragen van het kruis. Dit zal niet voor niets zijn geweest.
Als zesde statie komen we Veronica tegen. Zij zou tijdens de kruisweg met een doek het bloed van het gezicht van Jezus hebben afgenomen. De mondelinge overlevering verteld dat de afdruk van het gezicht van Jezus vervolgens zichtbaar bleef op de doek. Omdat we Veronica als persoon niet kunnen herleiden naar één van de evangeliën hebben we ervoor gekozen om deze zesde statie niet op te nemen in de kruisweg die we in 'de Fontein' laten zien.
De kopien van de kruisweg die in 'De Fontein' hangen zijn oorspronkelijk afkomstig uit de R.K kerk, nu NGK 'de Koningskerk' in Deventer.
Marja van Delden heeft de foto's van de staties gemaakt die zijn vervaardigd door de kunstenaar Loek Lafeber.
Namens de werkgroep KURK
KUnst in de keRK