Huis van Groei - Blog
Deze keer op een vrijdag, zodat weer andere vrouwen mee konden lopen, zijn we vrijdagmorgen 4 juni 2021 met zo’n 10 vrouwen, zussen van De Fontein, van start gegaan om met elkaar te wandelen, stil te genieten, te bidden, te danken en te ontmoeten. Het was een ontmoeting in gesprek met elkaar en met onze hemelse Vader.
In de afgelopen periode rond Pasen hebben we de Emmaüswandeling geïntroduceerd in De Fontein. Een mooie vorm van ontmoeting en verdieping waarbij 2 personen een wandeling met elkaar maken. Tijdens deze wandeling is er ruimte voor stilte, gesprek en gebed, in aanwezigheid van Jezus. In de Stille Week was deze de Emmaüswandeling gekoppeld aan een Podcast van ds. Simon en ds. Chiel over Johannes 19 vers 25-27. Een paar ervaringen van Fonteinleden die samen een Emmaüswandeling hebben gelopen kun je in deze blog lezen. En we willen jou hiermee ook inspireren om ook eens iemand op te zoeken om samen een Emmaüswandeling te maken. Dat kan met een bekende, maar het blijkt ook waardevol te zijn om met iemand die je niet zo goed kent op deze manier samen een wandeling te maken.
Over de liefde moet je samen zingen. Dat is de kracht van het Bijbelse Hooglied. Afwisselende teksten man en vrouw, met een meisjeskoor als tegenstem. Opwindend. Dat geldt ook voor het tintelende Whenever I say your name, uitgevoerd door Sting en Mary J. Blige. Klik hier, wat een chemie tussen die twee!
Wandelen met zussen uit de kerk op woensdagochtend, met als ondergrondje het thema ‘Verbinding’. Het was fijn! De ochtend zelf: spannend hoeveel vrouwen het zal lukken om te komen en mee te doen. Want je moet maar net kunnen natuurlijk.
Daar zaten ze op de bank in de soos. Oefen een gesprek was de opdracht. Vertel je eigen verhaal of als je dat niet kunt of durft, maak er dan een rollenspel van. Hij een oudere man, zij een jonge moeder die de dertig nog moet aantikken. Een ander gemeentelid (34) zou observeren en feedback geven. Oefenen, gewoon proberen. De eerste vraag stelde ze zoals ze zojuist had geleerd: stel open vragen. Die vragen beginnen met: wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoeveel en hoe.
Elke dag maken we keuzes. Hoe laat zetten we de wekker? Ga ik naar de klas of leer ik het zelf wel? Pakken we de auto of de fiets? Bij elke keuze die we maken hebben we het gevoel dat wij vrij zijn om te kiezen. De vrije wil, waarom is die zo belangrijk? Of eigenlijk, wat zorgt ervoor dat de mens al eeuwen nadenkt over onze autonomie in het maken van keuzes? Zonder vrije wil kunnen we mensen niet verantwoordelijk houden voor hun daden. We kunnen anderen dan niet straffen voor slecht handelen en ook niet prijzen wanneer ze iets goed gedaan hebben. Dit staat loodrecht op onze dagelijkse beleving waarin we onszelf en anderen begrijpen en waarderen.
Fonteinlid Jakolien Meas schreef tijdens haar reis naar Zuid Afrika met De Verre Naasten een blog over recht doen:
Namens Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten breng ik momenteel, als ik goed tel, mijn 10e bezoek aan Zuid-Afrika! Dat aantal viel trouwens in het niet bij mijn KLM-buren op de heenweg: zij gingen maar liefst de 25e keer. Het was mooi om zomaar ineens onderweg verbonden te zijn: een echtpaar uit de PKN dat al jaren naar KwaZulu Natal (KZN) gaat, zich daar thuis voelt en tot een hand en een voet wil zijn, samen met hun broers en zussen uit het arme en afgelegen gebied van KZN.
Op 12 oktober komt ‘Schrijvers voor Gerechtigheid’ naar de Fontein in Stadshagen. Voor de duidelijkheid: dit zijn muzikanten, en ze geven een concert. We zingen weinig over gerechtigheid, over armoede en onrecht. Daarom wil ‘Schrijvers voor Gerechtigheid’ juist over dit thema zingen.
Wie ben je als christen? Wat is je identiteit en hoe geef je die vorm? Dat zijn de vragen, die wij met de Kompassie-thema's dit seizoen in De Fontein willen bespreken.
Catechese en mentoraat als bouwplaats
Dinsdagavond 12 september 2017 hebben we een mooie start gehad van het nieuwe seizoen in het jongerenwerk in de Fontein. Jos de Kock - docent geloofsopvoeding en catechese aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen - kwam langs om met ons na te denken over de plek van het jongerenwerk in de kerk. Hierbij een verslag van de avond.
Ik ben al een aantal jaren bezig met voeding en gezondheid. Doordat ik programma’s keek zoals: keuringsdienst van waarde, kwam ik erachter hoe we genept worden door de hele voedselindustrie. Ook hoe ongezond dit voor je is, door smaakversterkers, weekmakers, al het bespoten eten, slechte e-nummers etc. Ik ben 3 jaar geleden over gegaan op de biologische groentetas, waar seizoensgroenten in zitten. De groentes zijn heerlijk en je kookt weer zoals het bedoelt was. Puur en eerlijk zonder pakjes en minder verpakkingsmateriaal.
Alfred Slomp en Arjan Schoonhoven zitten achter “God in de Supermarkt”. Alfred is werkzaam als zorgcoördinator in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Arjan is lerarenopleider en promovendus op de Radboud Universiteit en docent biologie. Ze hebben gezamenlijke passies voor onderwijs, een eerlijke wereld en voedsel. Samen geven ze workshops waarbij ze de deelnemers de impact van hun rondje door de supermarkt op de wereld laten ontdekken. En op 18 mei is deze workshop in De Fontein en kunnen we hier samen mee bezig! Om alvast te ontdekken welke aanleiding en drive achter God in de Supermarkt zit, hieronder een interview met de workshopleiders.
18:15u - Snel de kinderen even in bad, tanden poetsen en boekjes lezen.
18:45u - De oppas is gearriveerd. De kinderen zijn door het dolle heen en willen graag nog meer boekjes lezen.
18:55u - Gehaast lopen we samen richting de soos om tot de ontdekking te komen dat deze is omgetoverd tot een sfeervol en romantisch restaurant.
19:00u - Genieten van heerlijk eten en samen tot rust komen na een dag werken of een dag met de kinderen. Lekker even met zijn tweeën uit eten en de omschakeling maken van onze eigen dag naar elkaar.
Ik zie me nog zitten op dat bed op die leegstaande kamer in het studentenhuis waar ik woonde. Ik studeerde theologie in Kampen. Het was denk ik in 1990. Ik was op zoek naar een minder verstandelijke manier van omgaan met de Bijbel. En ik had ontdekt dat er zoiets bestond als: mediteren met de Bijbel. Dat was een manier van Bijbellezen die meer gericht was op het hart dan ik gewend was van huis uit.
Toen het jaarthema Kompassie gepresenteerd werd, was ik blij. Ik was blij met het thema omdat Bijbellezen voor mij nogal een punt is. Vooral een struikelpunt. Al een aantal jaar voel ik het verlangen om God beter te leren kennen en een persoonlijke relatie met Hem te krijgen. En ik weet dat Hij zijn Woord juist hiervoor gegeven heeft. Dat je als christen het nodig hebt om in de Bijbel te lezen. Dat je relatie met Hem op die manier dieper wordt. En dat dat niet lukt wanneer je alleen bidt en af en toe een goed boek leest of een preek luistert onder het wandelen.